Jaki rodzaj herbaty jest najzdrowszy – biała, czarna, zielona? Różnice pomiędzy herbatami

W Europie i w wielu innych rejonach świata herbata jest najczęściej spożywanym po wodzie napojem. Chociaż pod dachami konsumentów króluje herbata czarna, dostępnych jest wiele rodzajów tego wspaniałego napoju, z których wszystkie charakteryzują się korzystnymi właściwościami, a każdy posiada także odmiennie walory smakowe. Do głównych gatunków herbaty należy zielona herbata, czarna herbata, biała herbata oraz herbaty częściowo fermentowane, takie jak Oolong. Jakie występują jednak między nimi różnice i jaka herbata jest najzdrowsza?
Biała herbata
Ten rodzaj herbaty jest stosunkowo mało znany w naszym kraju. Wytwarzany jest z bardzo młodych liści herbaty. Liście tej herbaty zbierane są bardzo wcześnie, przez co niezwykle bogata jest ona w antyoksydanty. W smaku w ogóle nie jest gorzka, w przeciwieństwie do pozostałych rodzajów herbat. Według badań naukowych jest to najzdrowszy rodzaj herbaty.
Zielona Herbata
Zielona herbata nie jest w ogóle poddawana procesowi fermentacji, przez co bogata jest w katechiny, będące silnymi przeciwutleniaczami, którym napój ten zawdzięcza przede wszystkim właściwości ważne w profilaktyce nowotworów, a także jest dzięki nim niezwykle korzystny dla układu nerwowego i skóry. Zielona herbata zawiera też aż 3% kofeiny, jednak nie wywołuje ona podobnych kawie negatywnych efektów. Gdyż nie zawiera obecnych w kawie substancji koniecznych do jej wchłaniania. Kofeina oraz katechiny są też silnymi termogenikami, a ich połączenie wykazuje jeszcze silniejsze oddziaływanie na proces termogenezy niż każdy z tych składników zażywany oddzielnie.
Czarna herbata
Czarna herbata poddana jest pełnemu procesowi fermentacji i nie jest tak zdrowa, jak zielona herbata i biała herbata. Zawarte w herbacie katechiny są bowiem w procesie fermentacji utleniane do innych substancji. Również i zawartość kofeiny w czarnej herbacie jest mniejsza niż w herbacie zielonej. Przez ten fakt, czarna herbata jest w znacznym stopniu pozbawiona właściwości prozdrowotnych.
Herbaty częściowe fermentowane
Poza poddaną pełnej fermentacji czarną herbatą oraz niefermentowaną herbatą zieloną istnieją różne gatunki herbat częściowo fermentowanych, z których najpopularniejszym jest herbata Oolong. Zawiera ona mniej kofeiny i katechin niż zielona herbata, lecz jest zdrowsza od herbaty czarnej, która zawiera tych substancji jeszcze mniej.
Jaka herbata najzdrowsza?
Podsumowując, najzdrowszą, choć mało popularną herbatą jest biała herbata, a za nią plasuje się zielona herbata. Herbata Oolong jest kolejna w tej hierarchii, a czarna herbata, chociaż dla wielu najsmaczniejsza, jest dla zdrowia mało wartościowa.
Leave a reply
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.